Stolt av å jobbe hos DB Schenker

Intervju med Marius som nettopp har fått fast jobb hos DB Schenker.

Bilde av Marius og Bernt fra DB Schenker og Guri fra Adaptor. Bildet er tatt foran en vegg med DB Schenker logo.

Bernt fra DB Schenker, Guri fra Adaptor og Marius.

Det er den hittil varmeste dagen i år og solen varmer godt ved DB Schenkers hovedterminal på Alnabru. Etter en kort heistur møter vi driftsadministrator Bernt og hilser med albu på koronavennlig måte.

Vi skal ikke bare snakke med Bernt, men også en kar han ansatte for litt over ett år siden. Etter noen minutter er også Marius på plass. Vi finner oss et møterom, setter oss på god avstand og tar av ansiktsmaskene.

"Man skulle tro at det er stille i arbeidsmarkedet, men vi ansetter i disse dager sommervikarer, sier Bernt. Og vi har fått over 120 søkere på utlysningen, mange av disse høyt utdannede. Det er ganske uvanlig, selv i disse Koronatider, sier han". 

I september har Bernt jobbet 40 år i DB Schenker, og startet den gang da selskapet het Linjegods. Han begynte som bud og ble etter hvert både formann og skiftleder med ansvar for rekruttering og lærlinger.

Opp gjennom årene har Bernt ansatt mange personer, men ikke alle har fått fast jobb.

"Du ser ganske fort hvilken type du har med å gjøre, om det er en som kan gjøre en god jobb, sier Bernt. Med Marius tenkte jeg med en gang at han ville passe inn i DB Schenker".

Fast jobb, leilighet og kjæreste

For tre år siden hadde Marius en litt vanskelig periode, i tillegg til å ha opparbeidet seg en del gjeld.

Selv om han var skeptisk så henvendte han seg til NAV, bedre ble det ikke da veilederen i NAV sa at han skulle få hjelp til å finne jobb av Adaptor.

"Jeg tenkte at det ikke var noe galt med meg, det eneste problemet jeg hadde var å finne en jobb, sier Marius".

Etter første møte med Guri hos Adaptor ble han positivt overrasket. Han opplevde å få en fast jobbveileder som støttet, men også utfordret han. Han fikk positiv oppmerksomhet, som han kaller det selv.

Marius forteller at han i denne perioden jobbet mye med å motivere seg selv, gidde å gjøre noe og ikke bare vente på at noen skal fikse noe for deg. Etter en stund fikk han napp hos DB Schenker og mulighet til å få arbeidspraksis på terminalen.

"De tre første ukene var fryktelig harde. Dette er tung, fysisk jobb. Etter jobb sovnet jeg hjemme på sofaen, deretter var det nesten rett på jobb igjen. Sove og jobbe, forteller Marius".   

Plutselig løsnet det. Arbeidsdagen kom inn i en rutine og sakte, men sikkert fikk han overskudd igjen. Etter jobb begynte han å trene igjen. Han ble stadig dyktigere, fikk utrolig bra opplæring og kjente at han mestret arbeidsoppgavene.

"Det var en utrolig god følelse etter å ha gått arbeidsledig et helt år".  

Etter arbeidspraksis ble han først tilbudt vikariat, deretter fast jobb hos DB Schenker. Arbeidsdagene går nå med til å kjøre truck, tømme containere og losse.

"Livet mitt har endret seg. Jeg har gått fra å bo i kollektiv til å leie egen leilighet. Jeg har fått fast jobb der jeg kan utvikle meg. Jeg har snart nedbetalt gjelden min. Og ikke minst, jeg har fått med ny kjæreste, sier Marius med et stort smil om munnen".

Marius forteller at dette har gjort noe med selvtilliten hans. Når noen spør hva han driver med så kan han svare at han jobber. Jobber hos DB Schenker.

Til andre som har det vanskelig så har Marius et godt råd "Våg å spørre noen om litt hjelp. Det kan være første steg for å få det litt bedre. Be om hjelp og du kan bli positivt overrasket".  

Gir muligheter

Vi spør Bernt om hvorfor han gjør dette, gir muligheter der andre kanskje sier nei. Bernt ser litt ut i luften, tenker seg om og sier på en lun måte:

"Det er viktig at alle får en sjans og en mulighet. Vil være med å bidra".

Bernt er vant til å samarbeide med virksomheter som bistår personer med å få seg en jobb. Det er vel slik at navnet hans har blitt litt kjent etter alle disse årene. Da blir det litt telefoner og forespørsler, sier han.

En fremtid i DB Schenker

Marius skal snart over på kvelds- og nattskiftordning og undersøker muligheten for å ta fagbrev. Han ser at det er mange utviklingsmuligheter i selskapet, og vil dermed se hva som dukker opp.

"Det var nettopp en ledig stilling som arbeidsleder i DB Schenker. Tenkte å sende en søknad, men jeg rakk ikke fristen, sier han lattermildt. Det dukker vel opp flere muligheter".  

På slutten av praten spør vi Marius om hva han drømmer om.

"Jeg drømmer om to ting. Det ene er å komme seg inn på boligmarkedet og eie egen bolig. Det andre er å snart kunne reise på ferie igjen. Sist jeg var utenlands var i 2018, da var jeg blant annet i Spania. Jeg vil på ferie igjen".  

Etter den hyggelige praten følger Marius oss helt ut og ønsker oss en fin dag videre. Vi, som er Guri Haugen og Tore Svendsgaard i Adaptor, ønsket en fin dag tilbake og lykke til videre!

Tekst: Tore Svendsgaard